Legyen a karácsony minden gyermeknek igazi ünnep!

“Olyanok leszünk holnap, amilyenek ma a tetteink, szavaink, gondolataink.”… “Az őszinte, bölcs, kitartó szeretet varázsvessző, mely a környezetemben élő embereket formálja, jobbá, szebbé, igazabbá teszi.” (Részletek Böjte Csaba Füveskönyvéből) 

A Paksi Kistérségi Szociális Központ Dunaszentgyörgyi Család- és Gyermekjóléti Szolgálata idén először szervezett adománygyűjtést településünkön.
A “Legyen a karácsony minden gyermeknek igazi ünnep!” címmel meghirdetett akció keretében december 10-ig várták a felajánlásokat a Szolgálat Várdomb utcai irodájában.
A felhívásról, a gyűjtés menetéről és annak eredményéről Balogh Mária családsegítővel beszélgettem.
Marcsi örömében és a meghatódottságtól szinte elcsukló hangon válaszolt a kérdéseimre, mert, ahogy fogalmazott, annyira jó érzés tölti el a mérhetetlen önzetlenség és segíteni akarás láttán.
Honnét jött az ötlet az adománygyűjtésre?
Tudomásom szerint a korábbi években Dunaszentgyörgyön több magánszemély, illetve civil közösség is szervezett már adománygyűjtést. Úgy gondoltam, hogy 2020 karácsonyára a helyi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat nevében én is hirdetek adománygyűjtést.
Kinek szerettél volna segíteni?
Azon gyermekeknek, akik többgyermekes családokban élnek, és, akiknek a szülei nehezebb anyagi körülményeik miatt nem engedhetik meg, hogy ajándékkal lepjék meg őket a szeretet ünnepén.
Milyen adományokkal tudtak a dunaszentgyörgyi emberek hozzájárulni az érintett gyermekek örömteli karácsonyához?
Ahogyan az a felhívásban is szerepelt, gyermekek részére vártuk az adományokat – játékot, ruhát, lábbelit, iskolai felszerelést, könyveket, higiéniai felszerelést, édességet – megjelölve a csomagoláson a korosztályt és a megajándékozni kívánt gyermek nemét.
Milyen formában lehetett adományozni?
Egy cipősdobozba csomagolva, hiszen ez akkora méretű, hogy sok minden belefér.
Milyen benyomások érték és milyen élményekkel gazdagodtál az adománygyűjtés során?
Kimondhatatlanul örülök minden egyes felajánlásnak. Hálás vagyok azért, hogy a dunaszentgyörgyi embereknek ilyen nagy szíve van, hogy ilyen sokat gondolták, hogy segítenek. Rengeteg mindent kaptunk, és az is látszik, hogy nagy odaadással készültek a csomagok.
Az egyik nagymama mesélte, hogy az ő dobozukba került ajándékokat maguk az unokái válogatták össze, majd saját kezükkel csomagolták be.
Mikor tudod eljuttatni a gyermekeknek a most még a Szolgálat irodájában elhelyezett karácsonyfa alatt várakozó csomagokat?
A december 14-ével kezdődő héten fogom felkeresni azt a tizenöt helyi családot, akiknek ily módon próbálunk segíteni és igazi ünneppé varázsolni – a nehéz idők ellenére is – a karácsonyt.
Tervezel további gyűjtéseket is?
Igen. Ez a mostani alkalom és a megszerzett tapasztalatok mindenképpen arra ösztönznek, hogy a jövőben is szervezzek különböző adománygyűjtéseket a Szolgálat keretein belül és segítségül hívjam a dunaszentgyörgyi embereket.

Köszönöm a beszélgetést! Sok örömteli pillanatot, csillogó szempárt, és mosolyós arcot kívánok az ajándékcsomagok átadásakor!

Dunaszentgyörgy, 2020. december 11.

Gyöngyösi Petra

20201211

Megszakítás